• Betaal achteraf met Klarna
  • Gratis verzending voor brievenbuspost in Nederland
  • Betaal achteraf met Klarna
  • Gratis verzending voor brievenbuspost in Nederland

Reinigen en opladen van edelstenen

Verzorging

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden. Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen van de steen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ontladen worden (reinigen van de steen).

Nadat een edelsteen in je bezit komt, is het altijd verstandig om de steen voor je hem gaat gebruiken even grondig te reinigen en op te laden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat andere mensen jouw edelsteen in de handen hebben genomen of dat er veel kunstlicht erop heeft geschenen. Door de steen te reinigen voorkom je negatieve invloeden van buitenaf en voorkom je ongewenste energieën. Ook als de steen dof lijkt te worden of als er barstjes in komen, is dit een teken dat de steen gereinigd en opgeladen moet worden. Hoe vaak je vervolgens de steen reinigt en oplaadt hangt af van de steen en waarvoor je hem gebruikt. Je eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk. Als je gevoelig bent voor de energie van je steen, laat je dan vooral leiden door de steen zelf. Voel je dat de werking van de steen minder wordt of heeft de steen veel negatieve energie opgenomen, verzorg de steen dan op dat moment.

Als algemene richtlijnen zou je kunnen aanhouden dat als je een steen gebruikt voor een healing-sessie, je hem ervoor én erna reinigt. Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt. Als je een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Reinigen of ontladen

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op. Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wil reinigen en ontdoen van alle opgenomen negatieve lading.

* Stromend water

* Aarde

* Andere kristallen

* Gedachtenkracht

Stromend water

De eerste methode om een steen te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Dit is één van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Ook zilveren sieraden met edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de stenen dan los kunnen laten.

Aarde

Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Vergeet niet waar je de steen begraven hebt (plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek). En zorg dat eventuele huisdieren de steen niet opgraven.

Andere kristallen

Je kunt de edelsteen contact laten maken met andere kristallen met een ontladende of opladende werking. Voor het ontladen van edelstenen wordt meestal hematiet gebruikt, voor het opladen wordt meestal bergkristal gebruikt. Laat het te reinigen kristal direct contact maken met een ontladende steen zoals hematiet, om de negatieve energie te laten afvloeien. De duur hiervan is afhankelijk van het kristal en jouw gevoel hierbij. Sommige kristallen hebben hiervoor langer de tijd nodig dan andere. Let op dat je natuurlijk materiaal als basis gebruikt, leg ze dus niet samen in een plastic bakje. Zodra de edelsteen ontladen is van negatieve energie, kun je de steen opladen door deze op dezelfde manier in contact te laten komen met een opladende steen zoals bijvoorbeeld bergkristal. Ook hier geldt dat de tijd die nodig is om op te laden afhankelijk is van jouw kristal.

Dit de meest veilige methode voor het energetisch reinigen van kristallen, omdat sommige stenen niet tegen water kunnen (lossen op of zijn zelfs giftig). Ook kun je op deze manier jouw kristallen op elk gewenst moment energetisch gezien reinigen, omdat de volle maan bijvoorbeeld slechts één keer per maand beschikbaar is.

Deze methode is ook bij uitstek geschikt voor het reinigen van edelstenen sieraden! Een edelsteen sieraad bestaat vaak uit kwetsbare onderdelen (denk bijvoorbeeld aan goud, zilver, andere metalen, elastiek, sieraadlijm etc.), welke zwakker worden door het gebruik van water. Door deze methode te gebruiken, kun je jouw edelstenen sieraden reinigen op een veilige manier die daarmee de levensduur van jouw sieraden kan verlengen.

Gedachtenkracht

Door gedachtenkracht en visualisatie kun je edelstenen en mineralen reinigen. Een bekende methode is dat je met een visualisatie alle negatieve invloeden uit de edelsteen of mineraal door een gat in de aarde laat verdwijnen. Je laadt de edelsteen weer op met een denkbeeldig zuiver wit licht.

Opladen

Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder volgen de meest gebruikte methodes om edelstenen op te laden.

* Maanlicht

* Zonlicht

* Bergkristal

Maanlicht

Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht!

Zonlicht

Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. Dit licht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Probeer het licht rond de middag, wanneer het zonlicht op haar felst is, te vermijden. Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien (celestiet), fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.

Bergkristal

Daarnaast kan een steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen door hem op een bergkristalcluster of in een schelp of bakje met bergkristalsteentjes te leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kan heel goed onder stromend water gehouden worden).